ΔΔΕ Θεσπρωτίας

Πολιτισμός στο Σχολείο

Βράβευση του Γυμνασίου Γαρδικίου από το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

IBBY GARDIKI 2

Με το μήνυμα «Ας μεγαλώσουμε με το βιβλίο», το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ (International Board on Books for Young People) – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Οι Φίλοι της Μουσικής», πραγματοποίησαν το Σάββατο 1 Απριλίου 2017 την ετήσια εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου στον Πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης «Λίλιαν Βουδούρη» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στην εκδήλωση απονεμήθηκαν τα ετήσια βραβεία του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ  σε φυσικά πρόσωπα και φορείς, που με τη δράση τους καλλιεργούν τη φιλαναγνωσία, καθώς και τα βραβεία σε δημιουργούς για τη συγγραφή, εικονογράφηση και μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων, έκδοσης 2016, για παιδιά και νέους.

Στην ίδια εκδήλωση κηρύχτηκε η έναρξη των εκδηλώσεων για την Ημέρα Βιβλίου 2017 με το σύνθημα ΔΙΑΒΑΖΩ & ΑΛΛΑΖΩ, την οποία συνδιοργανώνουν για δεύτερη φορά η Ένωση Ελληνικού Βιβλίου(ΕΝΕΛΒΙ), το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και η Εταιρεία Συγγραφέων. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την αιγίδα του ΥΠ.Π.Ε.Θ, του ΥΠ.ΠΟ.Α., του Δήμου Αθηναίων, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, του Δήμου Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Εθνικής  Επιτροπής για την Unesco και χορηγούς τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης Έργων του Λόγου (ΟΣΔΕΛ) και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία (ΕΛΤΑ).

Το Βραβείο «Βασίλης Αναγνωστόπουλος» που δίνεται σε  εν ενεργεία εκπαιδευτικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κάθε ειδικότητας, ο οποίος δείχνει έμπρακτα και αποτελεσματικά το ενδιαφέρον του για τη Φιλαναγνωσία και τη Νεανική Λογοτεχνία απονεμήθηκε εξ’ ημισείας στις φιλολόγους Ελένη Μάγκα και Αικατερίνη Μαρέτα, εκπαιδευτικούς του Γυμνασίου Γαρδικίου Θεσπρωτίας. Αθλοθέτης ήταν οι  «Εκδόσεις Ψυχογιός» που μαζί με το βραβείο παρέδωσαν στις δύο φιλολόγους ως έπαθλο βιβλία αξίας 300 ευρώ.

Μπορείτε να δείτε και τα υπόλοιπα βραβεία που απονεμήθηκαν σε φυσικά πρόσωπα και φορείς αλλά και σε δημιουργούς στην επίσημη ιστοσελίδα του Ελληνικού Τμήματος της ΙΒΒΥ.

IBBY GARDIKI 1

Ένα Εργαστήρι Φιλαναγνωσίας στο Γαρδίκι - Γνωριμία με τη συγγραφέα Λίτσα Ψαραύτη

Μαρία Παπαευσταθίου–Τσάγκα

Δρ. Ιστορίας - Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων Θεσπρωτίας

 

             Ένα Εργαστήρι Φιλαναγνωσίας στο Γαρδίκι

 

                  “Γνωριμία με τη συγγραφέα Λίτσα Ψαραύτη”

          Έτσι ονόμασαν την εκδήλωση προς τιμήν της γνωστής συγγραφέως παιδικών και εφηβικών βιβλίων ο Διευθυντής κ. Ιωάννης Τάτσης, oΣύλλογος Διδασκόντων και οι μαθητές του Γυμνασίου Γαρδικίου Θεσπρωτίας.

Περισσότερα: Ένα Εργαστήρι Φιλαναγνωσίας στο Γαρδίκι - Γνωριμία με τη συγγραφέα Λίτσα Ψαραύτη

H συγγραφέας Λίτσα Ψαραύτη στο Γυμνάσιο Γαρδικίου

PSARAFTHΤην Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Γαρδικίου Θεσπρωτίας πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με προσκεκλημένη την διακεκριμένη συγγραφέα παιδικών και λογοτεχνικών βιβλίων κα Λίτσα Ψαραύτη. Είχε προηγηθεί μακρά προετοιμασία των μαθητών με την ενεργό συμπαράσταση των εκπαιδευτικών του σχολείου. Οι μαθητές μελέτησαν βιβλία της συγγραφέως, ζωγράφισαν αφίσες με σκηνές των βιβλίων, έφτιαξαν σελιδοδείκτες, κέντησαν εργόχειρο-κολάζ με αφορμή σχετικό απόσπασμα του βιβλίου «Η σπηλιά της γοργόνας», συμπλήρωσαν φύλλα εργασίας, δημιούργησαν βίντεο κινουμένων σχεδίων με αφήγηση από μαθητές και τη χρήση animation, δραματοποίησαν αποσπάσματα των βιβλίων. Επιστέγασμα της όλης προσπάθειας ήταν η επίσκεψη στο σχολείο μας της ίδιας της συγγραφέως που χωρίς να υπολογίσει κόπο και εμπόδια ταξίδεψε από την Αθήνα μέχρι το ακριτικό Γαρδίκι και μας τίμησε με την παρουσία της. Η συζήτηση μαζί της, η παρουσίαση όλων των δρώμενων που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές, η όλη εκδήλωση ήταν πραγματικά απολαυστική για όλους μας, εκπαιδευτικούς και μαθητές αλλά και για την ίδια τη συγγραφέα.

Η κα Λίτσα Ψαραύτη με την επιστροφή της στην Αθήνα τίμησε με ένα ακόμη τρόπο το σχολείο μας αρθρογραφώντας στο λογοτεχνικό περιοδικό Fractal (τευχ. 32) για την εκδήλωση. Αναδημοσιεύουμε το κείμενό της με θερμές ευχαριστίες για την παρουσία της στο σχολείο μας:

Επίσκεψη της συγγραφέως Λίτσας Ψαραύτη στο Γυμνάσιο Γαρδικίου Θεσπρωτίας

Γράφει η Λίτσα Ψαραύτη

Η επίσκεψη του συγγραφέα στα δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια είναι σαν τα λαχεία. Δεν ξέρεις τι θα σου τύχει. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που γνωρίζουν τη μεγάλη αξία του λογοτεχνικού παιδικού βιβλίου, διαβάζουν και οι ίδιοι, συστήνουν βιβλία στους μαθητές τους και οργανώνουν εκδηλώσεις και εκθέσεις στα σχολεία τους. Υπάρχουν και οι αδιάφοροι εκπαιδευτικοί που βλέπουν σαν ένα μεγάλο μπελά να οργανώσουν οτιδήποτε έχει σχέση με το βιβλίο και τη λογοτεχνία.

Με ανάμικτα συναισθήματα πήρα στις 20 Δεκεμβρίου το αεροπλάνο για τα Γιάννενα για πάω στη συνέχεια στο Γαρδίκι, όπου με είχαν καλέσει οι καθηγητές του γυμνασίου να μιλήσω στα παιδιά. Το Γαρδίκι απέχει μια ώρα από τα Γιάννενα, έχει περίπου εξακόσιους  κατοίκους, γεωργούς και κτηνοτρόφους και στο γυμνάσιο φοιτούν 75 μαθητές. Καθηγητές και μαθητές με καλοδέχτηκαν και έζησα δυο ευφρόσυνες και απολαυστικές ώρες. Οι μαθητές είχαν διαβάσει βιβλία μου και οι ερωτήσεις τους ήταν εύστοχες, και ο λόγος τους μεστός.

«Οι ηθοποιοί» ανέβηκαν στη σκηνή και παρουσίασαν αποσπάσματα από βιβλία μου. Από το βιβλίο μου «Πέντε δώρα για τον Αϊ-Βασίλη» που είναι μεταφρασμένο, οι μαθητές το απέδωσαν στα αγγλικά με σωστή προφορά, λες και παρακολουθούσαν αγγλικό σχολείο. ΄Εκπληξη ήταν και η παρουσίαση του βιβλίου με κινούμενα σχέδια. Είναι δύσκολο να απαριθμήσω τις εργασίες τους, τις αναλύσεις των ηρώων, τις ζωγραφιές, τους σελιδοδείχτες , κλπ.

Φυσικά όλα αυτά δεν έγιναν ως δια μαγείας. Όλες οι καθηγήτριες μαζί και ο διευθυντής, εργάστηκαν πολλές ώρες με κέφι και μεράκι για να έχει επιτυχία η εκδήλωση. Την ευχαρίστησή της εξέφρασε και η Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων κ. Μαρία Παπαευσταθίου -Τσάγκα που χαρακτήρισε την εκδήλωση «πρότυπη». Είναι και η ίδια συγγραφέας αξιόλογων βιβλίων και ενθαρρύνει τους φιλολόγους να οργανώνουν εκδηλώσεις που έχουν σχέση με το λογοτεχνικό βιβλίο.

΄Εφυγα από το μικρό αυτό σχολείο με τις καλύτερες εντυπώσεις, γεμάτη αισιοδοξία για το μέλλον του βιβλίου αφού υπάρχουν Δάσκαλοι (Με δέλτα κεφαλαίο).

Βράβευση του Γυμνασίου Γαρδικίου από το Ίδρυμα Ανάπτυξης του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου

EMP

Πραγματοποιήθηκε στο Μέτσοβο από 22 έως 24 Σεπτεμβρίου 2016 το 8ο Διεπιστημονικό Διαπανεπιστημιακό Συνέδριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας του Ε.Μ.Π. με θέμα «Η ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ορεινών και των γεωγραφικά απομονωμένων περιοχών». Στο συνέδριο συμμετείχαν επιστήμονες διεθνούς κύρους αλλά και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης, πολλοί δήμαρχοι και εκπρόσωποι δήμων και κοινοτήτων απομονωμένων περιοχών της χώρας.

Στο συνέδριο συμμετείχε το Γυμνάσιο Γαρδικίου Θεσπρωτίας με τις φιλολόγους κ. Μαρέτα Αικατερίνη και κ. Μάγκα Ελένη που παρουσίασαν την εργασία «Μνήµες µαρτυρικές, φωνές ζωντανές της ιστορίας µας» - Μια µελέτη περίπτωσης τοπικής ιστορίας από µαθητές Γυµνασίου.

Το Ίδρυμα Ανάπτυξης του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας του Ε.Μ.Π. αποφάσισε ομοφώνως την απονομή του βραβείου  για την «καλύτερη οµαδική εργασία µαθητών δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών που τη συντονίζουν», το οποίο προκηρύχθηκε στο πλαίσιο της γενικής θεµατολογίας του 8ου ∆ιεπιστηµονικού ∆ιαπανεπιστηµιακού Συνεδρίου του Ε.Μ.Π. και του ΜΕ.Κ.∆.Ε. του Ε.Μ.Π., στην εργασία των μαθητών του Γυμνασίου Γαρδικίου την οποία υλοποίησαν µαζί µε τις εκπαιδευτικούς κ. Α. Μαρέτα και κ. Ε. Μάγκα. Τα μέλη του Δ.Σ. του Ιδρύματος συγχαίρουν για την πολύ ενδιαφέρουσα εργασία, τους µαθητές και τους εκπαιδευτικούς του Γυµνασίου Γαρδικίου και ευχαριστούν για τη συµβολή τους, µέσω των διεπιστηµονικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων τους, στην ολοκληρωµένη (πολιτισµική, κοινωνική, οικονοµική, πολιτική και κατάλληλη τεχνική/τεχνολογική) ανάπτυξη της χώρας µας και ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών της.

Δείτε το έγγραφο της Απονομής του Βραβείου.

Μαθαίνω να αντιμετωπίζω τον σχολικό εκφοβισμό, παίζοντας θέατρο

Παρουσίαση καλών πρακτικών πρόληψης σχολικής βίας και εκφοβισμού

Πρόταση δράσης

"Μαθαίνω να αντιμετωπίζω τον σχολικό εκφοβισμό, παίζοντας θέατρο"

Θηραίου Μαρία, ΠΕ 11

Γυμνάσιο Μαργαριτίου  Θεσπρωτίας

Περισσότερα: Μαθαίνω να αντιμετωπίζω τον σχολικό εκφοβισμό, παίζοντας θέατρο

Από την Σελεύκεια στην Νέα Σελεύκεια - ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΕΑΣ ΣΕΛΕΥΚΕΙΑΣ

Βιωματική δράση – Project

Σχολικό έτος: 2015-2016

Ιστορική αναδρομή από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα

 

Όλη η παρουσίαση εδώ.

 

"Μικρές Παραμυθίες περί Συναισθημάτων" - 1o ΓΕΛ ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑΣ

 

1η Ημέρα Φυσικών Επιστημών. 1ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσας

Το ΕΚΦΕ Θεσπρωτίας σε συνεργασία με εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολείων της πόλης μας διοργάνωσε την Τρίτη 19-4-2016 ημέρα πειραμάτων φυσικής στο γυμναστήριο του σχολείου μας.
Βίντεο από πειράματα:

 

Δείτε περισσότερα στην ιστοσελίδα του 1ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας κάνοντας κλικ εδώ.

"Ειρήνη" του Αριστοφάνη. 1ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσα

"Ειρήνη" του Αριστοφάνη.
Θεατρική ομάδα του 1ου Γυμνασίου Ηγουμενίτσας.
10-5-2016

    Το βίντεο από την παράσταση εδώ.
    Οι συντελεστές της παράστασης μπορούν να ζητήσουν το βίντεο σε DVD (πολύ καλύτερη ποιότητα) από το γραφείο του σχολείου.

Περισσότερα: "Ειρήνη" του Αριστοφάνη. 1ο Γυμνάσιο Ηγουμενίτσα

Βρίσκεστε εδώ: Home ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ